Bun venit

Chihlimbar

Chihlimbar (ambra)


Desi nu este o piatra pretioasa, chihlimbarul sau Ambra (sau chimic vorbind, rasina solidificata) fiind rasina de arbori fosilizata, este demna de mentionat datorita importantei in bijuterii, alaturi de pietre pretioase consacrate.

In urma descoperirilor arheologice se pare ca a fost descoperita si apreciata inca din Neolitic.  

Chihlimbarul este folosit atat in decorarea bijuteriilor, cat si in industria parfumurilor, dar si ca “piatra” de vindecare in medicina populara-traditionala. 

In functie de compozitia lor chimica sunt definite 5 clase mari de chihlimbar. Compozitia chimica a chihlimbarului este eterogena, continand diverse forme de rasini mai mult sau mai putin solubile in alcool, eter sau cloroform, asociate cu o substanta insolubila cu baza bituminoasa.

Datorita consitutiei moi si lipicioase a rasinii de arbori, chihlimbarul se gaseste uneori cu insecte sau plante “captive” ca si incluziuni, crescandu-i valoarea ornamentala pentru bijuterii.

Duritatea ambrei este foarte mica, fiind de numai 2,0-2,5 pe scara Mohs.

Zonele istorice de unde se extrag ambre sunt coastele de langa Königsberg din Germania (Prusia), Kaliningrad Oblast (Rusia) si zona marii Baltice din Polonia. Rezerve mici, dar cu particularitati aparte sunt si in zona Buzaului din Romania.

Chihlimbarul este usor de imitat, inclusiv cu insecte sau plante “captive” prin folosirea unei rasini plastice. Pentru identificarea ambrei originale un test de incalzire locala, prin frecare viguroasa de un material textil, sau prin apropierea de varful inrosit al unui ac, va proba un miros de plastic ars, sau un miros relativ parfumat de rasina incinsa.