Bun venit

Gabi Tolkowsky

Gabriel S. Tolkowsky, cunoscut ca si Gabi Tolkowsky, s-a nascut in 1939 din a VII-a generatie a unei familii de bijutieri si mai apoi taietori si slefuitori de diamante, incepand cu Abraham Tolkowsky din 1800, marcata apoi de Marcel Tolkowsky in 1920 cand a inventat taietura ideala a diamantului si pana in zilele noastre cand el insusi a adus noi inventii in lumea stralucitoare a diamantelor, urmat de fiul sau Jean-Paul Tolkowsky care duce mai departe aceste traditii ce poarta marca familiei.

Gabi Tolkowsky a fost instruit chiar de celebrul sau unchi Marcel Tolkowsky si de catre tatal sau, Jean, incepand inca de la varsta de 17 ani. Maiestria lui desavarsita, combinata cu cunostintele matematice si fizice, au dus la selectarea sa in divizia Diatrada N.V. a faimosului grup De Beers, astfel ca in 1970, la doar 31 de ani a devenit Directorul Executiv si Presedintele acestei divizii, iar din 1995 a devenit consultant international al Grupului De Beers. Realizarile sale cele mai notabile in ordine cronologica au fost in 1985–1986 cand a inventat taietura "flower cuts", apoi in 1988, cand a fost selectat de De Beers ca si slefuitorul coordonator (master cutter) al echipei care a taiat si slefuit cel mai mare si mai clar diamant de culoare D din lume (fara culoare si fara incluziuni), diamantul Centenary de 273.85 carate (54,77 g), pentru a marca 100 de ani de la infiintarea grupului De Beers. Acest proiect a durat 3 ani, iar piatra a fost clivata (taiata, “kerfed”) doar manual din dorinta sa de a evita orice incalzire sau vibratie de la fierastraie mecanice sau de la laser, ce ar fi putut afecta calitatile pietrei. Slefuirea pietrei a fost realizata in cel mare secret, intr-o locatie ultra-secreta creata de De Beers pentru acest ptroiect.

A urmat apoi un alt proiect major ce a purtat amprenta maiestriei Tolkowsky, cand De Beers l-a ales din nou pe Gabi sa decida design-ul si sa taie diamantul Golden Jubilee, lucrand in echipa inclusiv cu fiul sau, Jean-Paul. Acest diamant este certificat de GIA ca si cel mai mare diamant slefuit fatetat din lume pana in prezent, fiind taiat in forma cushion (perna) cu 148 de fatete si avand o greutate de 545,67 carate (taiat din 755,50 ct brut, echivalentul a circa 151 g) adica cu 15,37 carate mai mult decat diamantul Cullinan I. Golden Jubilee, denumit initial "The Unnamed Brown" (trad.: cel maro nedenumit) este un diamant cu o culoare fancy de galben-maro, fiind oferit in 1996 de Grupul de Beers Regelui Bhumibol Adulyadej al Thailandei la a cincizecea aniversare de la preluarea tronului tarii sale.

In anul 2000 a fost principalul intervievat, starul filmului documentar The Play of Light, vorbind despre crearea unui diamant pornind de la un diamant brut pana la diamantele slefuite in diverse forme, de briliant, marchiz, cushion (perna), inima, para s.a. Intr-o cariera de peste 52 de ani, ca urmare a tuturor acestor rezultate, se poate estima destul de precis ca Gabi S. Tolkowsky a vazut si a atins mai multe diamante brute decat oricine altcineva pana acum in toata istoria diamantelor.

Poate cea mai importanta recunoastere extraprofesionala a venit in 2003 cand a primit din partea guvernului Belgian titlul Chevalier de L'Ordre du Roi Leopold II, pentru intreaga sa cariera si pentru serviciile puse in slujba industriei diamantelor, devenind de atunci Sir  Gabi S. Tolkowsky.

Taietura triplu brilliant – Diamantul Gabrielle®

Dupa o experienta extinsa, neatinsa de nimeni atlcineva in intreaga istorie a diamantelor si dupa castigarea renumelui mondial Gabi s-a dedicat complet unui al proiect, personal de data aceasta, un vis vechi ce urma sa devina realitate: crearea taieturii Gabrielle® Cut, taietura denumita de el dupa versiunea feminina a numelui sau. Cautand sa obtina o taietura care sa rivalizeze cu frumusetea si maiestuozitatea diamantelor Centenary si Golden Jubilee doar prin virtutile brilianţei, Gabi si-a dedicat munca in sfarsit atingerii propriilor rezultate. Astfel, toti anii de cercetari asidue ale manifestarilor fizice ale luminii si toata experienta inegalabila in taierea diamantelor au dus la crearea taieturii de rezistenta a lui Gabi. Taietura rezultata in urma unui efort monumental, inregistrata ca si Diamantul Gabrielle®, cunoscuta si ca taietura Gabrielle® a demonstrat ca a meritat tot efortul din plin, fiind cel mai elaborat si mai stralucitor diamant cunoscut pana in prezent.

Diamantul Gabrielle® are 105 fatete - cu 48 mai multe decat arhicunoscuta taietura ideala briliant inventata de unchiul sau – si este taiat in patru unghiuri – doua in loc de unul, atat in coroana cat si in pavilion. Chiar daca mai sunt si alte taieturi cu multe fatete, niciuna nu atinge parametrii diamantului Gabrielle®, pentru ca nu numai numarul fatetelor conteaza, ci mai exact unde sunt ele plasate si in ce unghi. De aceea taietura Gabrielle® a revolutionat tot ceea ce se stia pana in prezent despre taieturi, reflectand mai multa lumina decat oricare alta taietura a diamantelor si a oricaror alte pietre. Stralucirea diamantelor Gabrielle® este asemanatoare luminii ce danseaza intr-o apa curgatoare in care se reflecta razele soarelui, fiind cel mai stralucitor diamant cunoscut vreodata.

Taierea si slefuirea unui Diamant Gabrielle® dureaza o data si jumatate fata de cea a unui diamant rotund briliant obisnuit, fiind 100% taiat si slefuit manual. In prelucrarea lui nu se folosesc tehnologii de ultima ora care fac taierea si slefuirea diamantelor mult mai simpla in ziua de azi. Grija si precizia cu care sunt create prin taierea si slefuirea manuala fac din fiecare Diamant Gabrielle® o imbinare emotionanta intre radierea si stralucirea perfecta a luminii si maiestria taierii si slefuirii manuale. Pana in ziua de azi niciun alt diamant nu reflecta lumina precum o face Diamantul Gabrielle®.

Diamantul Gabrielle® este un diamant slefuit triplu brilliant, rezultand o scintilatie incredibila. Conform definitiei GIA, scintilatia reprezinta micile raze de lumina colorate in culorile curcubeului ce strafulgera din diamant cand acesta, sau sursa de lumina, ori persoana ce poarta diamantul se misca. Scintilatia depinde de numarul, marimea si pozitia fatetelor, dar si de calitatea slefurii diamantului. De asemenea, brilianţa, dispersia si “focul” sunt inegalabile.

Tot conform GIA stralucirea briliantǎ (brilianţa) reprezinta lumina alba ce se reflecta inapoi catre ochi prin coroana unui diamant, in timp ce dispersia luminii si focul reprezinta doi termeni diferiti, dar corelati. Dispersia reprezinta din punct de vedere stiintific si conform GIA separarea luminii albe in mai multe raze spectrale, in culorile spectrului luminii, adica in culorile curcubeului, in timp ce “focul” reprezinta gruparea tuturor razelor spectrale. Imaginile simulate de computer arata cum se manifesta o singura raza de lumina care trece printr-un diamant in taietura ideala si printr-un diamant in taietura Gabrielle®. Simularea arata foarte evident cum fatetarea suplimentara impreuna cu imbunatatirea unghiurilor taierii in cazul diamantului Gabrielle® imbunatateste in mod considerabil stralucirea per ansamblu.

Deoarece atat diamantele taiate ideal cat si diamantele in taietura Gabrielle® sunt diamante taiate foarte bine si precis, nu apar scurgeri de lumina in niciunul din cazuri. Totusi, avand 48 de fatete suplimentare, foarte precis amplasate si pentru ca este prelucrat la parametrii de triplu briliant, taietura Gabrielle® absoarbe mult mai multa lumina si creaza o stralucire si o brilianţǎ neatinsa de vreun al diamant, inclusiv nici de catre diamantul in taietura ideala. Totodata, un diamant Gabrielle® pare mai mare decat este in realitate, tocmai datorita efectului suplimentar de stralucire.

Cei 4 C ai Diamantului Gabrielle®

Asa cum nu exista doua persoane perfect identice, la fel nu exista nici doua Diamante Gabrielle® perfect identice. Desi unele diamante par sa fie identice, totusi fiecare are particularitati aparte, ce le face unice. Diferentele vin din cele patru criterii majore, ca in cazul tuturor diamantelor, cunoscute ca si  cei patru C, dupa initialele cuvintelor din limba engleza: taietura (cut), claritate (clarity), color (culoare) si greutatea in carate (Carat).  Aceste criterii sunt baza determinarii calitatii si valorii fiecarui diamant.

Brilio.ro este prima si singura firma din Romania pana in prezent care vinde diamante in taietura Gabrielle®. Toate diamantele Gabrielle® sunt vandute impreuna cu un certificat international tip pasaport al pietrei. Desi calitatile unui diamant Gabrielle® sunt minim triple fata de ale unui diamant in taietura ideala obisnuita, pretul unui diamant Gabrielle® nu este cu mult mai mare fata de al unuia obisnuit.

Taietura (Cut)

Daca in general oamenii sunt atrasi la diamante intai de marimea lor, in cazul diamantelor Gabrielle® s-a demonstrat ca taietura este mult mai importanta. Taietura determina strafulgerarile focului pietrei, iar fatetele refracta si reflecta lumina intrata in piatra inapoi prin platoul acesteia catre ochii ce o privesc. Ceea ce a redemonstrat si a ilustrat pe viu taiatura Gabrielle® este ca numarul fatetelor si determinarea exacta a pozitionarii acestora pot spori exponential stralucirea brilianta a pietrei. Cele 105 de fatete ale taieturii Gabrielle®, cu 48 mai multe decat ale briliantului in taietura ideala sunt aplicate aproape fiecarei forme de diamant cunoscute, cu doar doua exceptii: formele smarald si carré, acestea avand 81 de fatete, determinand o stralucire si o brilianta nemaintalnite pana acum la alt tip de taietura.

 

 

 

Culoarea (Color)

Cu exceptia diamantelor in culori fancy (galben, roz, champagne, albastru s.a.) notiunea de culoare in cazul diamantelor se refera de fapt la lipsa acesteia dintr-un diamant. Conform GIA diamantele asa-zis albe, de fapt corect denumite incolore, sunt gradate pe o scara incepand de la culoarea D, reprezentand gradul incolor si apoi continuand in ordine alfabetica catre Z, culoarea cea mai slaba valoric. Diferentele nu se pot observa decat vizualizand diamante de diverse culori unul langa altul, eventual asezate pe o foaie sau pe un fond de culoare alba. Brilio.ro poate onora diamante Gabrielle® in orice culoare intre D si J, inclusiv in culorile fancy. D,E si F sunt culori exceptionale, in timp ce G, H si chiar J sunt culori comerciale. Calitatea unei pietre sub culoarea J scade vertiginos.

Claritatea (Clarity)

Claritatea este criteriul ce stabileste gradul lipsei incluziunilor. Incluziunile sunt “amprentele” lasate de Mama Natura in fiecare diamant, cu exceptia celor rare si foarte rare in care nu este observata prezenta incluziunilor nici macar privite prin microscop. Incluziunile pot avea aspect punctiform sau neregulat, putand fi in tonuri de culoare neagra, gri sau maro, chiar alb, sau relativ transparente-cristaline. Unele incluziuni pot fi microscopice, sau vizibile doar privite cu lupa de biujterii ce mareste de 10 ori (10X), dar altele pot fi observate si cu ochiul liber. Imposibilitatea de a vedea incluziuni cu ochiul liber pana la lipsa totala a incluziunilor face ca pretul unui diamant sa cresca exponential. Brilio.ro poate furniza orice tip de claritate pentru diamantele Gabrielle®, de la IF-Inclusion flawless (fara incluziuni) in jos, pentru a putea raspunde tuturor cerintelor din partea clientilor, in functie de bugetele disponibile, dar este bine ca fiecare client sa se informeze in prelabil si sa se consulte cu Brilio.ro.

Carat

Ultimul criteriu C, dar nu cel din urma, Caratul, se refera la greutatea diamantelor, masurata in etalonul international, denumit carat. Caratul nu inseamna in mod direct marimea, dimensiunea pietrei, desi exista o corelare intre cei doi termeni.  Un carat reprezinta echivalentul a 0,2 grame. In  mod uzual in piata diamantelor si a bijutierilor se foloseste termenul de carate atunci cand se mentioneaza greutatea unui diamant, sau a unei pietre pretioase in general. Subdiviziunile caratului sunt punctele, 1 carat echivaland cu 100 de puncte. Termenul de 25 de puncte, scris si 0,25 carate mai este folosit si ca un sfert de carat, asemenea lui 50 de puncte, 0,50 carate si jumatate de carat. Avantajul unui diamant Gabrielle® este care are, datorita modului sau de taiere, un efect unic de halou care il face sa arate mai mare decat este in realitate si il face totodata mai vizibil de la distanta decat un diamant obisnuit de aceeasi marime chiar taiat foarte bine. Brilio.ro poate furniza orice comanda de diamante Gabrielle® de la 0,25 carate pana la 10 carate si chiar mai mult, in cazul comenzilor speciale.

Diamantele Gabrielle® vor ramane mult timp de acum incolo superlativul absolut al diamantelor, din toate punctele de vedere, facand din ele totodata un foarte bun mijloc de investitie, intrucat asa cum valoarea unui diamant se apreciaza peste timp, diamantele Gabrielle® vor fi si mai apreciate si cautate, crescandu-li-se valoarea tocmai atributelor unice, dar si cererii tot mai crescatoare pe masura ce din ce in ce mai multi cunoscatori le vor descoperi calitatile.