Bun venit

Investitii in aur

Istoric vorbind, una din etapele apuse de mult ale istoriei omenirii a fost numita epoca bronzului, pentru ca era o descoperire uluitoare pentru acele vremuri, omul putandu-si face atat unelte necesare supravietuirii, batandu-si monede, dar si podoabe pentru sublinierea statutului social. Insa bronzul a apus repede dupa descoperirea aurului, fiind pana in ziua de azi metalul cel mai dorit, ravnit si apreciat.

Fara sa fie mentionata oficial o epoca a aurului, se poate spune fara teama de a gresi ca epoca aurului a inceput inca de la descoperirea acestui metal deosebit, suntem in prezent ancorati in ea si probabil nu va apune niciodata.

Aurul, cunoscut de atat de demult incat este mentionat si in Vechiul Testament, deci inca de la facerea omenirii de catre Dumnezeu, este metalul care practic prin numele sau in latina veche, chryseus sau chrysos, dar si aureus sau aurum in latina mai noua dar tot antica, a definit esenta unui cuvant modern ce arata starea in care se afla omenirea, cand un individ, mai multi sau o societate are sau nu cantitatea necesara pentru a avea confortul material si economic in orice moment: criza. Iata deci, cum acest cuvant infiorator isi are originea in acelasi metal scump care prin lipsa lui poate genera o astfel de stare. Aurum/aureus fata in fata cu chryseus/chrysos. Foarte interesant si de neinteles in acelasi timp.

Poate tocmai de aceea, aurul a devenit important in timp nu numai pentru monetarie, industriile preciziei, bijuterii, dar si pentru investitii. A investi in aur este de departe cea mai inteleapta metoda de investitie, indiferent daca este vorba de sume mici, mari sau foarte mari, pentru cei ce se gandesc nu la castiguri imediate, ci la castiguri pe termen mediu si lung, inclusiv foarte lung, adica investitii de siguranta pentru toata viata cu posibilitatea lasarii mostenire a aurului de investitie. Aurul nu tebuie privit ca o metoda de speculatie, caci el este o varianta de incredere si extrem de flexibila, dar nu pentru investitorii grabiti.

Pentru a sustine aceasta teorie iata doar cateva cifre care vorbesc de la sine, mai mult decat ar putea-o spune cineva in cuvinte. Aceste cifre indica evolutia cresterii pretului aurului fin de 24 karate (24k, adica cu puritate 99,999‰) la bursa aurului din Londra, conform cotatiilor din ultimii 38 de ani.

  • 1972-2010 (38 ani) - crestere de 2.006%, de la aproximativ 65 USD pe uncie (1 uncie = 31,1034768 grame) la 1.371 USD (cotatia din 18 octombrie 2010), adica o medie anuala de  plus 54% (sau o medie de 4,5% pe luna)
  • 2005-2010 (5 ani) - 193,45%, sau 38,69% pe an (3,22% pe luna)
  • 2009-2010 (1 an) - 42,12% pe an (3,51% pe luna)
  • Dec.’09 – mai ’10 (6 luni) - 24,59% (4,00% pe luna)
  • Apr-mai ’10 (1 luna) - 10%

Cu aurul nu exista risc. Siguranta investitiei este maxima.

Oare ce banca sau ce terenuri se pot compara cu astfel de cresteri constante? Niciuna si niciunul.

Cum se poate investi in aur? Mult mai simplu decat isi poate cineva imagina. Iata cele mai la indemana metode :

1.      Cumpararea de mini-bare sau de mini-lingouri incepand de la 2 gr., intermediar pana la 1.000 gr eventual – Brilio.ro poate oferi astfel de metode de investitie in lingouri;

2.      Cumpararea de monede de investitie, Vienna Philarmonic sau Krugerrand;

3.      Cumpararea de bijuterii din aur cu pietre pretioase, care pot fi purtate, dar totodata putand fi oricand valorificate, sau folosite ca « moneda »  de schimb, sau de garantare.

In final, pentru oricine s-ar intreba « De ce sa investesc in aur si nu in imobiliare, depozite bancare, bonduri bancare sau de stat etc ? », iata 10 argumente verificate de-a lungul istoriei omenirii, atat in perioade de stabilitate sau de inflorire economica, cat si in perioade de dezastre, razboaie sau crize economice:

1.      Mobilitate – Aurul nu este imobil, precum sunt terenurile de pilda, care in cazuri extreme nu pot fi luate la distanta. Aurul poate fi foarte usor transportat, fara sa necesite acte doveditoare, de origine sau un spatiu mare.

2.      Flexibilitate – Aurul, spre deosebire de depozitele bancare aferente doar politicii unei banci specifice, sau bonduri de stat ori bancare specifice doar unui stat sau unei banci dintr-un anume colt de lume pentru a da doar cateva exemple, este la fel de mult apreciat oriunde in lume, cu acelasi pret, poate foarte usor variabil in functie de piete, dar cu siguranta poate fi valorificat pe loc oriunde in lume si in orice circumstante.

3.      Apreciere – Aurul a avut, are si va avea totdeauna un pret crescator, pentru ca este foarte rar, iar rezervele tind catre epuizare, in timp ce solicitarile sunt din ce in ce mai mari. Oricine poate accepta aurul ca moneda de schimb, sau pentru garantare si odata ce ai in posesie aur, chiar daca la un moment dat in negocierea unui schimb cu aur, a plasarii unei garantii cu aur, sau a unei vanzari de aur, nu obtii exact pretul pietei, cu maxima siguranta esti in profit fata de momentul achizitiei aurului. Istoria o demonstreaza inca si in prezent.

4.      Fractionare – Aurul este singura investitie care poate fi divizata, taiata, fractionata, impartita, fara sa necesite partaje, acte notariale, aprobari, inregistrari oficiale, exceptand poate intelegerile familiale, dar putand fi cu siguranta folosit in cantitati divizate pentru valorificare. Trebuie doar taiat mecanic in oricate bucati doresti.

5.      Transmisibilitate simpla – Odata devenit proprietar de aur la purtator, aurul poate fi dat oricui, oricand, oriunde si in orice situatie, fara sa fie nevoie de acte, notari s.a.m.d. In situatia mostenirilor, aurul este cel mai apreciat datorita tuturor argumentelor prezentate in acest capitol.

6.      Verificabil usor – Aurul este foarte usor de recunoscut vizual cel putin, indiferent de titlul, puritatea lui, dar se poate verifica oricand, oriunde in lume, la orice bijuterie sau si la unele banci cu metode specifice. O verificare simpla consta in scufundarea unei bucati de metal ce pare a fi aur in otet alimentar, iar dupa ce este scoasa se lasa la uscat 10-15 minute. Daca nu este aur, culoarea metalului respectiv se va modifica, oxidand, avand tenta de gri, verde sau cu luciu pierdut.

7.      Secretizare – Aurul, din cele mai vechi timpuri a fost foarte usor de ascuns, mergandu-se pana la celebrele ascunzatori prin ingropare in pamant sau in pesteri, mentionate si in filme ori in proza, unele comori celebre fiind inca cautate si azi. Insa, in timpurile moderne, aurul poate fi stocat, secretizat, ascuns foarte lesne in seifuri personale atat de la domicilii, din banci – se pot inchiria casete de valori cu sume modice incepand de la 300 de Euro pe an la unele banci care ofera astfel de servicii, sau pur si simplu ascunse foarte bine in locuri secrete stiute doar de posesorul aurului, ceea ce nu se poate face cu orice investitie, mai ales cu cele imobiliare.

8.      Rezistenta – spre deosebire de orice alta investitie, care se poate altera, deteriora, poate fi calamitata sau poate fi incendiata, aurul rezista la toate posibilele vicisitudini sau riscuri, conservandu-si perfect nealterate si toate caracteristicile si atributele, in special valoarea, stralucirea si consistenta. Ca idee, doar temperaturi extreme si neintalnite in medii obisnuite, de peste 800°C il pot topi, dar dupa racire ramane cu aceleasi caracterisitici, total nealterate.

9.      Accesibilitatea – Aurul poate fi cumparat aproape de oriunde, in acest moment chiar si virtual, de la bijuterii, de la banci, de la banci specializate in tranzactii cu aur, de la persoane fizice, tot atat de usor ca orice marfa care are un pret si este acceptat de cumparator, fara sa fie nevoie de acte, aprobari, notari, avocati etc, ca in cazul altor metode de investitie.

10.   Pretul – Aurul, ca investitie de tezaur sau ca bijuterie, poate fi cumparat chiar si in cantitati foarte mici si usor de manevrat, incepand de la 10 grame in cazul mini-lingourilor sau a mini-barelor, sau chiar mai putin in cazul bijuteriilor. Astfel ca, desi pretul aurului fin de 24K de la bursa influenteaza pretul transformarii lui in aur comercial de 14K, 18K etc, aplicandu-se peste pretul de bursa inclusiv la lingourile de aur fin de 24K si pretul de manopera, de transport si de asigurare, totusi aurul ca pret nu poate fi considerat scump pentru randamentul ulterior al investitiei facute si pentru oportunitatea de a face investitii mici, dar dese. De pilda, o mini-bara din aur fin de 24K poate costa in jur de 350-370 Euro (la cotatia din mai 2010). In ce poti investi doar 370 Euro? Doar in aur. Dar peste 1 an poti avea o valoare actualizata de 500 Euro minim, pe care daca vrei s-o vinzi repede poti obtine minim 450 Euro, adica tot vei fi in castig cu 21% pe an fata de pretul cu care ai cumparat, ceea ce nicio banca nu-ti poate oferi, ba mai mult, nu renteaza sa faci depozit la banca pentru o suma atat de mica, pentru care banca iti mai si percepe comisioane diverse. Pe termen lung si eventual cu mai multe investitii mici de acest gen, profitul este sigur. Identic, se aplica acelasi scenariu cu investitia in bijuterii, doar ca exista avantajul suprem ca pot fi si purtate in timp ce le creste valoarea, mai ales daca sunt investitii in bijuterii din aur cu diamante, safire, rubine si smaralde.

Cum se poate valorifica aurul?

Brilio.ro rascumpara lingourile sau monedele vandute de la clientii sai in conditii foarte avantajoase pentru clienti fata de conditiile existente in piata, la pretul de rascumparare al zilei.