Bun venit

Istoric lingouri si monede de investitie

Despre lingouri

Lingourile sunt cunoscute cam tot de atat timp cam de cand a fost descoperit aurul, desi in prima parte a istoriei sale aurul era tezaurizat fie sub forma de pepite extrase din mine, fie sub forma de aur topit in bare de diverse forme si circula sub forma de monede. Odata insa cu aparitia primelor banci s-a creat necesitatea turnarii aurului topit in forme dreptunghiulare, denumite lingouri sau bare, forma ce permitea depozitarea si stocarea in seifuri sau magazii securizate sau transportarea, fara sa fie pierdute spatii goale. Termenul de lingou este echivalent aurului pur, de 999,99‰, ceea ce inseamna ca din 1.000 de parti de metal 999,99 o reprezinta aur pur. Bancile sau producatorii de lingouri marcau apoi puritatea, gramajul si numele marcii individualizandu-le, ceea ce este valabil si in prezent. In timpurile moderne lingourile din aur au devenit cel mai sigur obiect de investitie.

In ziua de azi lingourile de investitie pentru cei interesati sa investeasca in aur, ca urmare a aprecierii continue a acestui metal pretios, sunt de doua tipuri, in functie de metoda folosita pentru realizarea lor. Sunt lingouri turnate, obtinute prin topirea aurului si turnarea lui in lingotiere in forma traditionala de lingou de diverse greutati si lingouri stantate, obtinute prin decuparea, debitarea mecanica a tablei din aur, de asemenea in divesre forme si greutati. Marcarea si personalizarea lor se face prin presare sau prin preluarea unei forme, ca in cazul lingourilor turnate. O varietate de lingou mai noua este cea sub forma de chip si anume lingouri stantate, de gramaje intre 1 si 100 grame, prezentate in ambalaje din plastic de marimea unei carti de credit. Acestea mai poarta si denumirea de ChipGold.

Prin lingou de investitie se intelege lingouri din aur de investitie, respectiv “aurul financiar” in sensul OUG 190/2000 privind regimul metalelor pretioase si pietrelor pretioase in Romania si al Directivelor si Normelor Comunitatii Europene, comercializat ca si aur de investitie sub forma de bare sau plachete din aur de investitie, avand puritatea de minim 995/1000, mentionat si ca minim 995‰ sau 24K si comercializat sub forma de lingouri a caror greutate este exprimata in grame. Lingourile de investitie sunt conform legislatiei internationale si a Comunitatii Europene scutite de aplicarea taxelor pe valoare adaugata, TVA.

Unitatea de masura traditionala pentru aur si, de altfel unitatea de masura folosita la Bursa de aur din Londra, este Uncia Troiana, denumita si Uncie, ce reprezinta echivalentul a 31,1034768 grame, dar pe scara larga se foloseste unitatea de masura echivalenta international si anume gramul.

In general producatorii de lingouri de investitie produc, iar bancile si firmele autorizate comercializeaza lingouri cu gramaje de 1g, 2g, 5g, 10g, 20g, 31,10g (1 uncie), 50g, 100g, 250g, 500g si 1.000g. Legea insa prevede ca lingoul de 1g nu este considerat lingou de investitie si astfel i se aplica TVA.

Cel mai greu  si mai mare lingou din lume are 250 kg, masurand 45,5 cm × 22,5 cm × 17 cm (avand un volum de 17.403,75 cm³). Acest lingou record (mentionat in Guinness World Record Book si avand Certificat de Record Mondial) a fost produs de firma Mitsubishi Materials Corporation, o sucursala a firmei Mitsubishi din Japonia cu scopul de a fi expus la mina Toi din Japonia 11 iulie 2005 (una din cele mai vechi si mai productive mine de aur din Japonia si din lume, inchisa in prezent si deschisa turismului) . Cu acea ocazie a fost evaluat la 400 milioane de Yeni (aproximativ 3.684.000 USD la acea data).

Brilio.ro ofera si comercializeaza lingouri de investitie de origine elvetiana, certificate de producator si cu gramaje de 5g, 10g, 20g, 31,10g, 50g, 100g (lingouri-plachete stantate denumite si chip-gold), 250g, 500g si 1.000g (lingouri turnate).

Despre monede

MONEDELE VIENNA PHILHARMONIC

Prima data emise in 1989, monedele din aur Vienna Philharmonic sunt garantate de guvernul Austriei, fiind produse de monetaria istorica Austrian Mint AG din Viena care este detinuta de Banca Nationala a Austriei si care este totodata faimoasa ca producand monede din aur de exceptie de peste 800  de ani. Sunt unele dintre cele mai frumoase dintre monedele moderne. Monedele Vienna Philharmonic sunt batute din aur pur de 999,99‰, denumit si aur fin sau de 24 karate, nefiind adaugate alte metale de aliere. Sunt emise anual in patru valori, dimensiuni si greutati diferite, de 1Oz. (1 uncie = 31,10g), ½ Oz., ¼ Oz. si 1/10 Oz.

Design-ul fetei monedelor Vienna Philharmonic reprezinta marea orga din Sala Aurie (Golden Hall) a Operei din Viena (Vienna Musikverein), celebra sala de concerte a Orchestrei Filarmonice din Viena. Pe fata monedei sunt inscriptionate valoarea in Euro, greutatea, puritatea si anul emiterii.

Verso monedelor reprezinta un design cu instrumente muzicale, simboluri ale Orchestrei Filarmonice din Viena, precum si textul Wiener Philharmoniker (Filarmonica din Viena).

Monedele Vienna Philharmonic au cea mai mare puritate a aurului dintre toate monedele de investitie emise la nivel international inca de pe timpul cand erau denominate in Silingi Austrieci, inainte de trecerea Austriei la moneda unica europeana, Euro, fiind unul din motivele principale pentru care sunt atat de apreciate.

Desi a fost emisa in 1989 cu scopul declarat de moneda de investitie aceasta devine in mod obisnuit si obiectul colectionarilor, fiind in prezent una dintre cele mai apreciate si mai cautate monede din aur de catre investitorii europeni, desi in anii 1992 (la numai 3 ani de la prima emitere), apoi in 1995 si 1996 a fost cea mai bine vanduta moneda din aur la nivel mondial (conform cu datele oficiale ale Consiliului Mondial al Aurului -  World Gold Council).

Brilio.ro ofera si comercializeaza la preturi foarte bune, direct din Austria, monedele Vienna Philharmonic in variantele de 1Oz, ¼ Oz si 1/10 Oz.

MONEDELE KRUGERRAND

Prima moneda din aur emisa vreodata in era moderna a fost Krugerrand-ul sud-african in 1967. A fost batuta si emisa cu scopul declarat oficial de moneda pentru investitii private, dar se pare ca scopul neoficial era acela de a deveni moneda de circulatie si de schimb uzual ca orice alta moneda, astfel ca a fost produsa dintr-un aliaj din aur mai durabil, spre deosebire de toate celelalte monede din aur. Are o puritate a aurului de 0,9170, exprimata si ca  917‰, restul de 82,99‰ fiind cupru pur, ceea ce-i confera o caracteristica aparte si o rezistenta in timp mult mai mare, cunoscut fiind faptul ca aurul fin este un metal moale si mai putin rezistent la purtare. De aceea si culoarea sa este usor portocalie, spre deosebire de culoarea aurului pur obisnuita, care este de un galben auriu.

Din cauza sanctiunilor internationale provocate de politica de apartheid din Africa de Sud aceste monede nu au fost tranzactionate in tarile vestice intre anii 1970-1980, dar odata cu abolirea apartheidului  in 1994 monedele Krugerrand au devenit foarte apreciate si tranzactionate, astfel ca in 1980 Krugerrand-ul detinea 90% din cota de piata internationala a monedelor din aur, fiind inca si azi una dintre cele mai cautate monede din aur. Succesul rapid al Krugerrand-ului a determinat si alte tari sa produca monede din aur, precum Canadian Gold Maple Leaf in 1979, Australian Nugget in 1981, American Gold Eagle si British Britannia in 1986, dar niciuna din acestea nu au putut egala Krugerrand.

Numele Krugerrand vine de la numele liderului politic Paul Kruger, de patru ori presedinte al Africii de Sud, a carui imagine este reprezentata pe fata monedei si de la numele monedei oficiale a Africii de Sud, rand-ul. Cuvintele "South Africa" sunt marcate pe fata monedei, iar "Fine gold" pe verso, in ambele limbi de circulatie din Africa de Sud, engleza si Afrikaans. Pe verso monedei este imaginea unei gazele, springbok, unul din simbolurile nationale ale Africii de Sud. Numele "Krugerrand" este marca inregistrata a firmei Rand Refinery Limited, din Germiston, Africa de Sud.

Brilio.ro ofera si comercializeaza monede din aur Krugerrand in variantele de 1Oz, ¼ Oz si 1/10 Oz.