Bun venit

Marcel Tolkowsky

Familia Tolkowsky este renumita de 7 generatii in randul taietorilor si al slefuitorilor de diamante inca din anul 1800-1810 si pana in prezent, cand numele lor se identifica cu cel al marelui Marcel Tolkowsky dar si cu al marelui sau nepot, contemporanul vremurilor noastre, Sir Gabriel (Gabi) S. Tolkowsky faimos prin realizarile sale ce au completat cu brio istoria familiei.

Marcel Tolkowsky a fost nu numai un taietor si slefuitor de diamante celebru, dar si un foarte bun matematician si fizician. El a devenit inventatorul taieturii ideale a diamantului, in fapt a ceea ce numim in mod normal taietura brilliant ideala, in anul 1919 cand si-a publicat teza "Diamond Design", ceea ce a devenit ulterior in industria diamantelor pana in ziua de azi o marca sinonima cu numele Tolkowsky. Aceasta marca chiar a fost inregistrata abia recent de catre stranepotul sau, Jean Paul Tolkowsky, fiul nu mai putin celebrului Sir Gabi S. Tolkowsky, sub numele "Cut by Tolkowsky". Aceasta semnatura pentru diamantele taiate ideal in forma de brilliant este supranumele taieturii “hearts and arrows ideal cut”.

Diamantele cu taietura ideala Tolkowsky, denumite si “hearts and arrows ideal cut” au un pret mult mai ridicat decat al diamantelor in taietura brilliant care nu respecta intocmai caracteristicile si parametrii stabiliti in industrie de catre Marcel Tolkowsky, dar care sunt de altfel tot foarte frumoase si stralucitoare, insa nu la nivelul dus la extreme al celor cu taietura ideala.

Parametrii ideali ai taieturii ideale Tolkowsky au fost calculati pentru diamantul taiat in forma de briliant rotund si se numesc ideali pentru ca cele 57 sau 58 de fatete creaza o simetrie perfecta, cu unghiuri egale si simetrice ale inclinatiilor fatetelor si care maximizeaza cantitatea de lumina ce poate fi reflectata conferindu-i o stralucire, un foc de asemenea de nivel maxim. Pentru a observa foarte evident aspectul refelexiilor fatetelor in forma de 8 inimi atunci cand diamantul este privit spre pavilion si cel de 8 sageti atunci cand este privit spre blat, diamantele H&A trebuie privite numai printr-o lupa speciala denumita tot H&A, pe care bijutierii trebuie sa o puna la dispozitie in astfel de cazuri. Daca sunt privite cu lupa normala 10X, aspectele H&A nu vor putea fi observate. Aceste detalii pot fi evidentiate numai pentru diamantele cu taietura ideala si numai privite cu lupa speciala H&A. In mod evident, pretul diamantelor cu taietura ideala H&A este net superior celor cu alte grade de taieturi.

Parametrii ideali ai inclinatiilor unghiurilor si ai proportiilor aferente taieturii ideale au fost stabiliti de Marcel Tolkowsky dupa calcule si verificari foarte minutioase si exacte facute de-a lungul catorva ani de cercetari doar cu instrumente specifice anilor ’20 dar sunt folositi si in prezent, cand verificarile facute cu instrumente moderne si extrem de precise au demonstrat ca el facuse perfect calculele.

„Anatomia” si denumirile partilor diamantului taiat si slefuit in forma de briliant rotund dupa proportiile ideale Tolkowsky arata in felul urmator, indicand si numarul de fatete aferente fiecarei sectiuni:

Fiecare parte a diamantului are o functie foarte precisa in „anatomia” unui diamant pentru a putea avea o stralucire cat mai aproape de cea ideala. De exemplu, blatul lasa lumina sa intre si sa iasa din diamantul taiat, coroana contribuie la stralucire, prin transmiterea echilibrata a luminii prin dispersia si scintilatia acesteia, rondista (marginea) este marginea de prindere in gherutele sau montura bijuteriilor, pavilionul ajuta sa reflecte lumina in interiorul diamantului inapoi prin coroana si inapoi catre blat, in timp ce coletul previne pierderea de raze reflectate catre partea de jos a unui diamant. In cazul taieturii ideale numarul de fatete este de minim 57 sau maxim 58, distribuite astfel:

►    Pe coroana (partea superioara a unui diamant):

-       1 fateta centrala denumita blat,

-       8 fatete stea, denumite asa datorita aspectului de stea in 8 colturi din jurul blatului,

-       8 fatete bezel situate ca o centura de romburi in jurul fateletelor stea si

-       16 fatete jumatati superioare situate cel mai jos, la baza coroanei si la contactul cu rondista (marginea);

►    Pe rondista (centura diametrului pietrei) nu se considera ca fiind fatete, aceasta putand fi in functie de marimea diamantului, fie nefatetata, fie cu foarte mici fatete rombice succesive, care insa nu au rol in stralucirea pietrei ci, eventual, pot avea rol pentru o mai buna aderenta de prindere a pietrei in montura metalica pretioasa;

►    Pe pavilion (partea superioara a unui diamant):

-        16 fatete sub rondista,

-        8 fatete sub pavilion si

-        coletul care reprezinta ultima zona care mai poate avea 1 fateta, sa nu, in functie de marimea pietrei de obicei, sau chiar de forma initiala a pietrei brute. Astfel ca, in cazul in care coletul are forma de varf ascutit este vorba de o taietura ideala cu 57 de fatete, iar in cazul in care coletul este taiat, mai apare o fateta si atunci  este vorba de o taietura ideala cu 58 de fatete.

Mostenirea lui Marcel Tolkowsky este dusa mai departe de mostenitorii sai contemporani, nepotul sau Sir Gabriel (Gabi) S. Tolkowsky, inventatorul taieturilor Flower Cut si Gabrielle® Cut si de fiul acestuia, Jean Paul Tolkowsky.